Recunoastem oare manipularea?

Dacă referendumul ăsta ar fi cu adevărat despre apărarea copiilor (care, peste 30 de ani ar putea fi adoptați de familii gay, conform unei eventuale Constitutii care nu pune la timp limite decente adopției), România ar fi fost acum spațiul celor cel mai febrile dezbateri, acțiuni, lupte și decizii împotriva:
- abuzurilor emoționale în școli;
- profesorilor slab pregătiți sau necalificați;
- analfabetismului funcțional;
- programelor supraîncărcate și nealinitate ritmurilor de creștere fizică și psihică;
- sărăciei și budelor școlare din fundul curții;
- discriminării și lipsei de sprijin real în cazul copiilor cu dezabilități;
- familiilor care își neglijează sau lovesc copiii;
etc.

De ce cred că o să ieșiți, din păcate, la vot:

  1. pentru că omul are nevoie din când în când de iluzia că este bun dacă apără un lucru bun. Toți vrem un pic de relevanță în viețile noastre terne - chiar și din fabricat eroism și înscenată luptă cu Omul Negru, oricare ar fi el.
  2. pentru că din când în când simțim nevoia să ne validăm pe noi - chiar și cu o ștampilă pe un cuvânt aparent pozitiv "da" - ca să ne împlinim nevoia de ritual, de simbolic, de împreună împotriva dușmanului.
  3. pentru că fiecare dintre noi, în familiile noastre tradiționale, suferim enorm la un moment dat. Dureri, trădări, nesiguranțe, dezamăgiri, oboseală, nervi, frică, pierdere de sine, sacrificii, invalidări, pierderea intimității, a iubirii, a încrederii în sine și în celălalt. Nimeni nu e scutit de măcar una din ele într-o căsnicie. Subconștient, ieșind la vot, punem sub o perdea groasă toate aceste adevăruri neîmpărtășite și ne prefacem că nu există, de vreme ce toți le apără. De mâine, e viața mai ușoară dacă pun o poză reușită a familiei mele pe fb sau dacă pun ștampila și sigilez cumva măreția uniunii bărbat-femeie.

4.pentru că, de câțiva ani, de când e partidul ăsta la putere, ne mătură pe toți un vânt retard, tradiționalist, incult, care scoate din subconștientul nostru colectiv frica strămoșească de alteritate, nou, străin, emancipare.

  1. pentru că pe o mare criză economică și politică, să dai poporului un os de ros pe cu totul altă temă e cel mai indicat lucru de făcut ca să-ți cumperi timp la putere. Și pentru că Biserica în România a fost si este instrument de propagandă a politicienilor, iar o temă atât de pasională cum e uniunea bărbat-femeie nu poate decât să mai unească un pic oile rătăcite ale Domnului - adică să garanteze masa electorală de care e nevoie cât de curând.