Ce ar trebui format la grădiniță

În programa sau după metodica tradițională a grădinițelor și a claselor I, jocul cu mulțimi, construirea de mulțimi echivalente, mai mari sau mai mici, intuirea noțiunilor de incluziune, intersecție și reuniune erau obligatorii. Astăzi, din neglijență, neștiință sau ambiții pe repede înainte, se trece direct la numerație, fără suport concret și suficient lucru cu obiecte manipulabile.
60%din cei 500 de școlari de clasa I sau Pregătitoare pe care i-am evaluat anul trecut nu au reprezentări despre scara numerică, nu înțeleg notiunile "cu atât mai mult" sau "cu atât mai puțin" în schimb, efectuează adunări și scăderi cu necunoscute (ecuații de gradul I) - mecanic, automat.

Fereastra de oportunitate pentru dezvoltarea logicii matematice este 2-5 ani. Atunci se formează baza logică a gândirii. Dacă nu ne ocupăm de asta serios în grădinițe, vom avea copii în primii ani de școală, apăsați de cerințe matematice supradimensionate și anacronice dezvoltării lor cognitive. Pentru cine crede că e prea devreme, neuroștiințele au pus pe înțelesul tuturor sute de articole online pe tema asta.