Un nou sediu pentru atelierele Helikon în București!

La cererea voastră, ne extindem cu atelierele noastre pentru preșcolari și școlari până la clasa a IV-a, în zona de Nord a Bucureștiului. La sediul din Tineretului, unde funcționăm deja de un an, aproape toate locurile sunt completate, deci, vă invităm să citiți despre programul nostru de la a doua locație. (strada Grigore Gafencu, Satul Francez, la 3 min. de parc).

Pentru cine nu ne cunoaște, funcționăm sub numele Agenția pentru Mentorat Educațional Helikon și propunem - deja de un an - școlarilor mici și preșcolarilor,  un program unic în țară: un set de ateliere intensive, cu puternic caracter transformațional pentru motivația copiilor, pentru dezvoltarea atenției, a participării active și a gândirii.

Atelierele din cadrul acesteia sunt de două tipuri:

  1. Pentru grupuri fixe, formate pentru un întreg an școlar. Au caracter permanent, intensiv și experimental, cu foarte mare putere transformatoare în dezvoltarea academică și emoțională a preșcolarilor și a școlarilor. Ele se derulează de luni până vineri, începând cu 17 septembrie, până la finalul lunii iunie.
  1. Pentru grupuri selectate periodic în cadrul atelierelor de evaluare, feed-back și consiliere unu-la-unu a familiilor. Acestea se formează lunar și se desfășoară în zilele de sâmbătă - de trei ori la rând pentru copii + zilele de feed-back pentru fiecare familie. Anunțul pentru formarea grupelor se face pe data de 15 a fiecărei luni pentru sesiunea următoare, pe pagina de facebook Vocea Parintilor, iar înscrierile se preiau, cu detalii suplimentare și recomandările noastre, prin mail, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Toate aceste ateliere se desfășăară la sediul din Tineretului.

PROGRAMUL PENTRU GRUPURILE FIXE

”Helikon Impact”

Este un program pe care l-am gândit în afara ofertelor celorlalte grădinițe sau after-school-uri din București. Un program care nu se poziționează ca serviciu educațional asistat de ofertă de transport, hrană sau odihnă. Un program care vizează strict impactul asupra dezvoltării academice și emoționale a copilului. Un program foarte intens, gândit pentru recuperare, accelerare și aprofundare. Un program care a rulat pentru un an la sediul nostru din Tineretului și care și-a dovedit deja puterea transformațională pentru copiii între 3 și 6 ani și pentru cei între 6 și 11 ani.

Pentru preșcolari

Interval orar zilnic: 8.00 - 12.00

Eligibili: copiii care s-au acomodat deja la colectivitate, între 3 și 6 ani, și familiile care își pot adapta resursele la oferta noastră de program scurt.

Descriere: Activitatea copiilor echivalează cu programul preșcolar de grădiniță și conținuturile stabilite la nivel național. Este altfel organizată în spațiu și vine cu un alt ritm de lucru.

Copiii sunt coordonați de 6-7 educatori și instructori care transformă cele 4 ore într-un itinerar între mai multe stații de lucru. Copiii se raportează, așadar, la mai mulți adulți, nu un singur educator. Grupele de lucru sunt mixte ca vârstă sau separate pe ani, în funcție de stațiile de lucru. Părinții primesc în timp real, pe un grup închis, informații, explicații și fotografii de la fiecare activitate. Acest tip de comunicare explică, sprijină și oferă idei mai departe pentru dezvoltarea copiilor acasă.

Stațiile de lucru ale copiilor includ:

- Program pentru coordonarea și motricitatea fină - pictură, modelaj, colaj;

- Program pentru motricitate grosieră - gimnastică și jocuri de echipă;

- Program de desen (așa cum l-am descris în articolul meu despre importanța reprezentării grafice la vârsta preșcolară);

- Program de antrenament prealfabetar: familiarizarea cu literele, antrenament pentru discriminare fonematică etc;

- Program pentru dezvoltarea gândirii matematice: înțelegerea conceptelor numerice, a relațiilor între mulțimi, jocuri logice, Soroban etc;

- Program pentru cunoașterea lumii vii - se adresează memoriei faptice și capacității de a reține, descrie și conecta informații despre plante, animale, fenomene ale naturii, legi fizice și reacții chimice simple, experimente;

- Program pentru dezvoltarea limbajului: memorizări, povestiri după imagini, joc de rol, dramatizări.

- Program de dans și muzică

-Program de limbă engleză;

-Program de jocuri pentru autocontrol, atenție, gestionare a conflictelor, dezvoltare a toleranței la frustrare, autonomie, organizare;

Niciuna din ariile de mai sus nu este tratată ca disciplină distinctă. Copiii au proiecte lunare cu teme ”wow” din aria lor de interes, fără să simtă că sunt datori cu un tip anume de progres sau de prestație academică. Acestea din urmă, însă, vor fi atent monitorizate și prezentate de mine, în întâlniri lunare individuale, cu familiile. Acestea primesc feed-back constant și unul lunar, mai generos. Există sprijin permanent pentru toate situațiile care apar în legătură cu dezvoltarea copiilor.

Prin urmare, cele 4 ore arată ca un atelier de cercetare și investigare, cu o temă pentru toți și ”misiuni” pentru fiecare echipă (grupuri mici de copii, care lucrează separat, prin rotație la ”stațiile” de stimulare a ariilor de mai sus.) Integrăm în fiecare zi momente de autoreflecție, de stabilire a obiectivelor, de planificare și autoapreciere.

Programul se potrivește foarte bine copiilor care se află cu 1-2 ani înainte de înscrierea la școală, pentru că, prin el, descoperim ce aspecte ale dezvoltării trebuie stimulate, creăm motivații, un ritm anume de lucru, dorința de a finaliza, de a progresa, susținem curiozități, modelăm încrederea, atenția, autocontrolul.

Atmosfera este intensă, ca la antrenament, cu încurajare, tonus și energii ridicate, cu scoaterea copiilor din zona lor de confort atunci când descoperim că este nevoie de intervenții suplimentare - de pildă, pe limbaj, pe coordonare oculo-motorie, pe comunicare socială, logică etc.. Nu există concurență, condiționări, disciplinări. Copiii descoperă plăcerea lucrului din energia profesorilor, se simt mereu relevanți, își pot descrie progresul, contribuie cu idei la proiectele lor de grup, sunt insistent încurajați să aibă inițiativă, să își descopere vocea, să își formuleze nevoile și deciziile.

Pentru școlari - Clasa Pregătitoare - Clasa a IV-a

Interval orar zilnic: 14.00 - 18.00

Eligibili: elevii la vârsta școlii primare și familiile care își pot gestiona resursele de timp, transport și hrană a copiilor după școală.

Descriere: Activitatea seamănă cu programele after-school, în sensul că ne ocupăm de supravegherea temelor copiilor. Suntem foarte atenți aici la calitatea informațiilor și a deprinderilor achiziționate și formate la clasă și lucrăm diferențiat, de multe ori unu-la-unu cu elevii care au nevoie de sprijin, recuperare sau tratare accelerată. Comunicăm permanent cu familiile despre nivelul real al copilului și ce măsuri trebuie luate pentru anumite probleme, sau, dimpotrivă, pentru creșterea calității stimulilor pe un anumit palier de lucru.

După încheierea temelor, programul devine un itinerar între mai multe stații de lucru, tratate modular, în sensul că în fiecare altă lună, începem un proiect nou, cu accent pe dezvoltarea unei arii anume:

  1. Citit - club de lectură - se discută cărți sau se vizionează și comentează filme
  2. Scriere creativă - cum se construiește un titlu, un paragraf, o povestire, cum se folosesc conectorii logici, cuvintele specifice, nuanțele atractive în text, cum se redau ideile principale, cum se scrie o rețetă, o cerere, un bilet, o scrisoare, o plângere, o ofertă etc.
  3. Matematică distractivă: Soroban, inteligența vizual-spațială, numerică, asociativă, deductivă, coordonare corp-cogniție.
  4. Desen și pictură - program de dezvoltare a desenului, a construirii detaliate a unor hărți mentale, aplicarea unor tehnici picturale inedite;
  5. Teatru - dramatizarea a două piese, cu tot cu confecționarea de decoruri și costume
  6. Științe sociale - istorie, psihologie, economie (studii de caz)
  7. Științele naturii - fizică și chimie (viața și descoperirile unor oameni de știință celebri)
  8. Gătit și amenajat interior
  9. Dans și sport
  10. Muzică (studiu chitară, tobe, pian)

10 module de lucru pentru 10 luni. Fiecare elev, în grupa lui de vârstă, studiază pentru 4 săptămâni la rând una sau 2 dintre aceste arii, cu reveniri și recapitulări periodice.

Între momentul de ”teme” și cel de ”ateliere”, există, în completare zilnică, Limba engleză și jocuri pentru dezvoltarea autocontrolului, a atenției, a ascultării active și conștiente, a motivațiilor școlare, jocuri pentru dezvoltarea gândirii strategice și critice, a colaborării. Lucrăm mult pe dezvoltarea stimei de sine, a inițiativei și a vocii în grup. Copiii învață să argumenteze, să facă prezentări publice, să caute și să organizeze informație.   

Sediul nou din strada Grigore Gafencu - pentru care facem înscrieri deja - dispune de curte de joacă, de apropierea de parc (5 min) și de 7 camere de lucru, care vor primi destinații distincte: sala de Stiinte ale naturii, Biblioteca, Sala de arte, Sala de Matematică, sala de Muzică etc.

Pentru fiecare din aceste stații/săli avem un sistem de ”misiuni” pe care le primesc copiii ca să își satisfacă nevoie de creștere și bucuria de a participa la activități extrașcolare cu o miză anume, cu ținte bine definite și legate de interesele lor.

Înscriem, pentru grupa de Preșcolari și pentru cea de Școlari - nu mai mult de 30 de copii fiecare.

Prețul este de 1750/copil.

Doritorii ne pot scrie la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. -între 10 August-10 Septembrie 2018.

Înscrierea se face pe baza unui interviu cu familia - o scurtă întâlnire care verifică disponibilitatea părinților în relația permanentă de comunicare cu noi, interesele și problemele fiecăruia în sprijinirea copilului.

Până la deschiderea școlii - pentru care lucrează acum o echipă ambițioasă - am ales această variantă de ateliere - un program coerent și foarte ambițios de dezvoltare academică, fizică și emoțională, concentrând în el tot ce am învățat în acești 20 de ani de experiență în învățământ.

Mi-am dorit să construiesc și să testez un program al cărui impact e măsurabil după un an de zile și iată, am ajuns la o formulă care include participarea mea aproape zilnică și un număr mare de resurse materiale și umane pentru un grup de copii relativ mic, experimental. Beneficiul este acest tip de dedicație și intervenție intensivă a mai multor educatori cu interese și calități distincte pentru un domeniu de lucru anume și permanenta legătură cu familiile, consilierea părinților, informarea în timp real despre ce anume contează în dezvoltarea copiilor, despre drumul și progresul fiecăruia.

B. PROGRAMUL PENTRU ATELIERELE DE EVALUARE

”Helikon Test”

Pentru preșcolari și școlari

Propunem copiilor activități interactive și distractive, capabile să măsoare gradul de achiziții prevăzute de programele școlare și nu numai! Urmărim receptivitatea, atenția, echilibrul emoțional al copiilor, stima lor de sine, creativitatea, logica, asertivitatea, angajarea lor față de cunoaștere, în sens mai larg. În funcție de vârstă, copiii sunt testați oral și scris - în cadru formal și liber, de joacă sau lucru în echipă, provocați într-un mediu antrenant, fără stresul obișnuit al lucrărilor de control sau al temelor obligatorii. Sunt încurajați să se exprime, să aibă încredere în ei, să își gestioneze timpul și prioritățile.

Copiii sunt invitați să participe la 3 ateliere, a câte 3 ore fiecare, în zilele de sâmbătă -  în intervalul 9.00 - 12.00 pentru preșcolari și 14.00 - 17.00 pentru școlari, alături de 4 învățătoare/educatoare și un psihopedagog școlar.

La finalul celor 3 ședințe, părinții beneficiază de o întâlnire individuală cu mine - Oana Moraru - (programată flexibil), în care vom trage împreună concluzii și vom încerca să găsim soluții pentru problemele care vă preocupă.

|Preț: 650 lei (3ședinte ale copiilor + sedinta de feed-back)

Înscrierile încep de la mijlocul lui septembrie, pentru prima grupă - cea a lunii Octombrie. respectiv, zilele de 13, 20 și 27 octombrie. Gestionarea numărului de copii (20 pentru fiecare grupă) se face pe mail, în comunicare cu managerul nostru de proiect Helikon-Ateliere, Mihaela Risnoveanu.

Vă așteptăm cu drag!

Mai multe detalii și răspunsuri la întrebările voastre punctuale - la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.